Atalanta Nèhmoura

In waanzin schuilt waarheid

Heksje Wendela

heksje klErgens in een heel oud huisje in Heerde leeft Wendela. Ze woont daar helemaal alleen aan de rand van het bos.
Wendela is een beetje vreemd. Ze draagt hele andere kleren dan de gewone mensen en ze kan toveren. Wendela is namelijk een heksje.
Ze kan niet zo heel erg goed toveren. Er gaat nogal eens wat mis. Mensen zijn ook bang voor Wendela en dat getover. Daardoor is Wendela altijd alleen.
Totdat Wendela op een dag een doos in het bos vindt. En daarin zitten ... twee jonge katjes. Wendela is heel blij met haar nieuwe vriendjes, maar ja, de katjes zijn wel van iemand anders ...
Dit bijzondere kinderboek speelt zich af in Heerde
Heksje Wendela is een emotioneel project dat ik in 2018 heb aangenomen. Het oorspronkelijke verhaal werd geschreven door Melanie van Oort in haar tiener jaren. Melanie leed aan het Louis Bar syndroom waarbij mensen vaak niet ouder worden dan 20 jaar.
In 2018 overleed Melanie op 28 jarige leeftijd aan de gevolgen van haar ziekte, maar voor die tijd had ze mij nog gevraagd om haar laatste wens uit te voeren: haar verhaaltjes als echt boek uit te geven.
Een hele klus, want een verhaal schrijven is één ding. Een echt boek maken is iets heel anders. Het moet verhaal- en taaltechnisch kloppen. Er moeten allerlei thema's in verwerkt zijn, zoals: een doel, een boodschap, emoties, enz. En er moet natuurlijk ook een goede spanningsopbouw in zitten. Bovendien wilde ik er voor Melanie iets bijzonders van maken. Iets wat te maken had met haar woonplaats, met Heerde.huisje wendelakl
Daarom besloten ik om met foto's van locaties in Heerde te gaan werken. Het huisje van Wilma Schurink was perfect hiervoor. Nieske stond toe dat haar autootje gefotografeerd werd en ook de schapen van de Schaapskooi Epe-Heerde werkten mee. Het enige dat niet lukte was de foto's van het zuivelmuseum Erve IJzerman in Wapenveld. De vloeren van dit museum werden net gerenoveerd, waardoor alles eruit gehaald was en in opslag stond. Daarom zijn we uitgeweken naar het bakkerijmuseum in Hattem. Jeroen Mies van Jeroen Mies Fotografie maakte prachtige foto's die voor het boekje bewerkt zijn en Chantal Visser (Manga- tekenares) van Enchantalled maakte de illustraties van heksje Wendela die in de foto's geplaatst werden..
Wendela vindt op een ochtend in het bos een doos met twee katjes. De namen voor de twee katjes mochten kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar uit Epe, Heerde, Wapenveld, Hattem en omstreken bedenken. De namen moesten niet alleen goed klinken, ze moesten ook goed bij elkaar passen. De mooiste inzendingen zijn in het boek gebruiken. We hebben gekozen voor de namen Binky en Dotje. De bedenkers van die namen zijn ook in het boek verwerkt.
Heksje Wendela werd gepresenteerd op zaterdag 26 oktober 2019 bij de BRUNA in Heerde. Op 1 november 2019, tijdens Halloween in Heerde, was er speciale aandacht voor het boek, tijdens het optreden van Marieke Frankema als heksje Wendela. Het boek is overal verkrijgbaar, ook online.o.a. via www.nimisa.nl
Het boek is een waardig eerbetoon aan Melanie geworden
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het boek of meer willen weten: mail naar info(at)atalantanehmoura.nl